HTML

Ma történt események, világnapok

Ezen a blogon, olyan eseményekről, születésekről, halálozásról szeretnék írni, amelyek az adott napon történtek évekkel ezelőtt, vagy valamilyen világnaphoz köthetőek. Érdekes események, személyek, történések felidézése.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.01.20. 13:00 Cukorborsó1

Meghal Lenin, és megszületik Benny Hill

 

1924. január 21.

A történelem egy komoly befolyásoló személyiségét összekapcsolja ez a dátum komédia művészetének egy híres személyével.

Lenin elvtársat azért sokan ismerik, hiszen fellépésével komoly fordulatot vett Oroszország sorsa, és a birodalom alakulása. Most teljesen politikai felhangoktól mentesen, de az elvtárs akkor is gyakorlatilag felhelyezte a térképre Oroszországot. Természetesen igen sok ember haláláért is felelős vezetőről van szó. Érdekesség, hogy Lenin 1917-ben Svájci száműzetése alatt „természetesen” bankszámlát nyitott Zürichben, mivel innen fizette volna a Bolsevik párt tagdíját. De mivel sietve kellett távoznia, a bankszámláját nem zárta le, és a rajta lévő 5 frank azóta is ott kamatozik. 1997-ben 12,9 frank volt rajta.

2009-ben ismét szóba került, hogy Lenint végre eltemetik, hiszen 1924 óta bebalzsamozott testét megtekintheti a nagyérdemű közönség. A Szovjet adatok szerint 1972.-ig 72 millión keresték fel a vezért, és természetesen a mai napig látványosság.

1953-ban laktórásat kapott Lenin elvtárs, és beköltözött mellé Sztálin elvtárs is. Aztán alig nyolc évvel később Sztálint a pártkongresszus döntése alapján az akkor már korábbi tevékenysége miatt kritizált pártvezérnek mennie kellett, és az éjszaka leple alatt elbarikádozott utcákon kijárási tilalom mellett kicsempészték a népszerűtlen elvtársat és a mauzóleum mellett gyorsan el is temették koporsó, és egyebek nélkül.

A születésének 100. évfordulójára, orosz favágók 1970-ben a kazahsztáni határhoz közeli Zverinogolovszkoje közelében az erdőből kialakították a Lenin 100 feliratot 800 méter hosszan és 60 méter szélességben. Ugye nem volt itt sem semmiféle személyi kultusz?

maps.google.com/maps 

Benny Hill pedig megszületett ugyan ezen a napon.

Mondanom sem kell, hogy szakmájának elismert személyisége volt. Gyerekkorában példaképe Charlie Chaplin volt, mindig is őt akarta követni. A hadseregben adta elő első műsorait, és itt vette fel a Benny nevet Jack Benny amerikai komikus iránti tiszteletből. Jól beszélt franciául, de értett olaszul, németül, és hollandul is. Benny a Második Világháború után tejesemberként, eladóként, színpadi asszisztensként, és amatőr színészként dolgozott. Az 50-es években különböző varieté műsorokat vezetett az akkori egyetlen adón, a BBC-n. Bár több filmet is készített ekkoriban, fő területe a televízió maradt. 1969-től készítette a Benny Hill Show-t.

A műsorát az USA-ban jobban ismerték mint saját hazájában. Egyik legismertebb rajongója Michael Jackson volt, aki betegágyánál is meglátogatta a 1992 februárjában, mikor egy korábbi szívinfarktus után lábadozott.

1989-ben elküldték a Themes csatornától, mert a műsorát idejétmúltnak tartották, amelyben folyamatosan a régi poénokat ülteti új környezetbe. A nők egyoldalú ábrázolásával vádolták, illetve, hogy politikailag nem korrekt, valamint állandóan más nációk kifigurázásával foglalkozik. A valódi ok az volt, hogy helyet kellett csinálni a műsorok között Mr. Bean-nek. A kamerák előtt boldogan játszó Benny magánélete tényleg privát volt. Soha nem nősült meg, nem is nagyon jelent meg nyilvános helyeken. Maga intézte a bevásárlásait, soha nem volt saját tulajdonú háza, autója. Egy kis kétszobás lakást bérelt Teddingtonban, amely kényelmes sétáló távolságra volt a Themes stuúdióktól, ahol a műsorait vették fel.

Otthonában érte a halál 1992-ben a kedvenc karosszékében TV-t nézve. Bár kb. 10 millió fontos vagyona volt, halálakor több befizetetlen csekket találtak a szobájában.

 

Szólj hozzá!

Címkék: lenin michael jackson hill benny themes január 21 1924


A bejegyzés trackback címe:

https://matortentek.blog.hu/api/trackback/id/tr411686186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása