HTML

Ma történt események, világnapok

Ezen a blogon, olyan eseményekről, születésekről, halálozásról szeretnék írni, amelyek az adott napon történtek évekkel ezelőtt, vagy valamilyen világnaphoz köthetőek. Érdekes események, személyek, történések felidézése.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.01.20. 13:00 Cukorborsó1

Meghal Lenin, és megszületik Benny Hill

 

1924. január 21.

A történelem egy komoly befolyásoló személyiségét összekapcsolja ez a dátum komédia művészetének egy híres személyével.

Lenin elvtársat azért sokan ismerik, hiszen fellépésével komoly fordulatot vett Oroszország sorsa, és a birodalom alakulása. Most teljesen politikai felhangoktól mentesen, de az elvtárs akkor is gyakorlatilag felhelyezte a térképre Oroszországot. Természetesen igen sok ember haláláért is felelős vezetőről van szó. Érdekesség, hogy Lenin 1917-ben Svájci száműzetése alatt „természetesen” bankszámlát nyitott Zürichben, mivel innen fizette volna a Bolsevik párt tagdíját. De mivel sietve kellett távoznia, a bankszámláját nem zárta le, és a rajta lévő 5 frank azóta is ott kamatozik. 1997-ben 12,9 frank volt rajta.

2009-ben ismét szóba került, hogy Lenint végre eltemetik, hiszen 1924 óta bebalzsamozott testét megtekintheti a nagyérdemű közönség. A Szovjet adatok szerint 1972.-ig 72 millión keresték fel a vezért, és természetesen a mai napig látványosság.

1953-ban laktórásat kapott Lenin elvtárs, és beköltözött mellé Sztálin elvtárs is. Aztán alig nyolc évvel később Sztálint a pártkongresszus döntése alapján az akkor már korábbi tevékenysége miatt kritizált pártvezérnek mennie kellett, és az éjszaka leple alatt elbarikádozott utcákon kijárási tilalom mellett kicsempészték a népszerűtlen elvtársat és a mauzóleum mellett gyorsan el is temették koporsó, és egyebek nélkül.

A születésének 100. évfordulójára, orosz favágók 1970-ben a kazahsztáni határhoz közeli Zverinogolovszkoje közelében az erdőből kialakították a Lenin 100 feliratot 800 méter hosszan és 60 méter szélességben. Ugye nem volt itt sem semmiféle személyi kultusz?

maps.google.com/maps 

Benny Hill pedig megszületett ugyan ezen a napon.

Mondanom sem kell, hogy szakmájának elismert személyisége volt. Gyerekkorában példaképe Charlie Chaplin volt, mindig is őt akarta követni. A hadseregben adta elő első műsorait, és itt vette fel a Benny nevet Jack Benny amerikai komikus iránti tiszteletből. Jól beszélt franciául, de értett olaszul, németül, és hollandul is. Benny a Második Világháború után tejesemberként, eladóként, színpadi asszisztensként, és amatőr színészként dolgozott. Az 50-es években különböző varieté műsorokat vezetett az akkori egyetlen adón, a BBC-n. Bár több filmet is készített ekkoriban, fő területe a televízió maradt. 1969-től készítette a Benny Hill Show-t.

A műsorát az USA-ban jobban ismerték mint saját hazájában. Egyik legismertebb rajongója Michael Jackson volt, aki betegágyánál is meglátogatta a 1992 februárjában, mikor egy korábbi szívinfarktus után lábadozott.

1989-ben elküldték a Themes csatornától, mert a műsorát idejétmúltnak tartották, amelyben folyamatosan a régi poénokat ülteti új környezetbe. A nők egyoldalú ábrázolásával vádolták, illetve, hogy politikailag nem korrekt, valamint állandóan más nációk kifigurázásával foglalkozik. A valódi ok az volt, hogy helyet kellett csinálni a műsorok között Mr. Bean-nek. A kamerák előtt boldogan játszó Benny magánélete tényleg privát volt. Soha nem nősült meg, nem is nagyon jelent meg nyilvános helyeken. Maga intézte a bevásárlásait, soha nem volt saját tulajdonú háza, autója. Egy kis kétszobás lakást bérelt Teddingtonban, amely kényelmes sétáló távolságra volt a Themes stuúdióktól, ahol a műsorait vették fel.

Otthonában érte a halál 1992-ben a kedvenc karosszékében TV-t nézve. Bár kb. 10 millió fontos vagyona volt, halálakor több befizetetlen csekket találtak a szobájában.

 

Szólj hozzá!

Címkék: lenin michael jackson hill benny themes január 21 1924


2010.01.19. 22:09 Cukorborsó1

A Pingvin tudatosság napja

Január 20.

A Pingvin Tudatosság Napja

A Pingvin Tudatosság Napjára több utalást is találtam a neten, de sajnos egyik sem fedte fel a nap célját előttem. Ezen a napon a pingvin tudatosan próbáljunk meg működni. Azaz fekete nadrághoz fehér inget kell felvenni :) Aztán nézzünk pingvines filmeket, és persze el is mehetünk az állatkertbe, hiszen mi nem tartozunk azon szerencsés déli kontinensekhez, ahol a pingvinek csak úgy előfordulnak. Itt  van a Budapesti Állatkert egy szégyenlős pingvine.

 

Esetleg még megnézheted Sir Nils Oslavot aki a skóciai Edinburgh-i állatkertben lakó királypingvin, és a Norvég Királyi Őrezred kabalája vezérezredei rangban. 2008. Augusztus 15.-én ütötték lovaggá a híres királypingvint akit V. Harald Norvég király utasítására Euan Loudon angol vezérezredes ütött lovaggá:

Sir Nilset a az Őrezred minden évben meglátogatja és Ő Sir-sége díszlépésben el is vonul a díszezred előtt minden évben!

Itt élőben meg is lehet nézni az Edinburgh-i pingvineket:

http://www.edinburghzoo.org.uk/EZPenguinCam.html

És még egy fontos dolog a pingvinekről: Vicces állatok

 

Szólj hozzá!

Címkék: pingvin tudatosság nils oslav


2010.01.18. 22:27 Cukorborsó1

Hedy Lamarr a feltaláló színésznő

Hedy Lamarr elhunyt 2000.01.19.-én

A meztelenség, amely a mobiltelefonokhoz, wifi-hez vezetett.

1913-ban Bécsben született amerikai színésznő és feltaláló. Érdekes párosítás, mivel ma már nem sok amerikai színésznőről lehet elmondani, hogy valamilyen formában feltalálóként jeleskedik. Hedy egy bécsi bankár, és egy koncert zongorista hölgy gyermekeként született.  Házi tanítók nevelték négyéves korától, és mire már tízedik évét taposta négy nyelven beszélt. 1933-ban az Eksztázis című filmben egy rövid jelenetben teljesen meztelenül lehetett látni. Ez volt a filmtörténelem első teljesen meztelen jelenete. Már ez is történelem, nem igaz? Ma már nincs film legalább mellek nélkül.

Ugyan ebben az évben szülei akaratára Fritz Mandl fegyvergyároshoz ment férjhez. A műszaki világgal férjén keresztül ismerkedett meg, aki új feleségét rendszeresen vitte magával a fegyver kiállításokra, vásárokra. Azért nem volt fenékig tejfel ez a házasság, mivel Fritz barátunk megtiltotta feleségének, hogy színésznőként játszon, és a fent említett film kópiáit elkezdte felvásárolni. Gondlom nem azért, mert otthon többször is meg akarta nézni. Hedynek viszont ez a kapcsolat hozta meg azt a műszaki ismeretanyagot, amelyet hasznosítani tudott évekkel később. 1937-ben hagyta el hazáját és férjét, hogy végül Amerikában kössön ki az MGM-nél. Az Atlanti Óceánt vele átszelő hajón a Normandián írta alá az első filmszerződésért 500$ heti gázsiért. Itt választotta magának a Lamarr nevet, utalva a francia tenger szóra. A 30-as évek vége és a 40-es évek elejének legsikeresebb színésznője volt. A II. Világháború kitörését követően a nácik elleni fellépésként reagálva a hírekben hallottakra, miszerint sok torpedót veszítenek a tengeren a szövetségesek, mint a fegyverekhez értő személy komolyabban elkezdett foglalkozni a témával. Otthonához közel élt George Antheil avantgard zongorista, akivel sokat beszélgetett erről a problémáról. Így 1941 június 10.-én több korrigálás után szabadalmaztattak, egy olyan találmányt, ami az ugró rádiófrekvenciás torpedó irányítást tette lehetővé, ezzel az irányítás zavarását tudták volna megszűntetni.

Érdekesség, hogy a szabadalmukban leírt rendszer 88 frekvenciát használt, pont annyit, mint a zongora húrjainak száma. A szabadalmukat bár átadták az amerikai tengerészetnek, azzal csak 1957-ben kezdtek el foglalkozni. A feltalálók sajnos soha egy fillért sem kaptak találmányukért, és a II. Világháború sorsát sem befolyásolták, de a mai napig a mobil telefonok frekvenciájának minél jobb kihasználását teszik lehetővé az ő találmányukra alapozott kutatások. Hedy Lamarr gyakran mondogatta: „Bármelyik lány lehet elbűvölő. Csak annyi kell, hogy nyugodtan állj és nézz bután.” Azt hiszem ebben igaza volt, és még mindig igaz a mai napig.

Szólj hozzá!

Címkék: színésznő torpedó feltaláló hedy lamarr


2010.01.17. 21:56 Cukorborsó1

A.A. Milne születésnapja Január 18.

Születésnap 1882. január 18.

Alan Alexander Milne

Ezen a napon született 128 évvel ezelőtt A.A. Milne. Sokunknak gyermekkori élménye Micimackó története. Akinek kis gyermeke van, az most is tudja, milyen hatással tudnak lenni a mese szereplői a kicsikre. Nekem még a jó öreg kék borítós mesekönyvem van meg, amely már sajnos nagyon rongyos, de valahol itt van a polcomon. Talán érdemes volna most öregebb fejjel is pár mesét újraolvasni benne. Így már öreg fejjel talán jobban meg is érteném miről is szóltak ezek a mesék. Hogy a figurák milyen karakterek voltak igazán. De azt hiszem, nem is ezért olvasnám újra. Hanem hogy egy kicsit megint gyerek lehessek :) Vagy talán még mindig az is vagyok?

Nálunk Micimackó néven futott be a mese főhőse. Ezt a nevet Karinthy Frigyes alkotta meg, mert az angol neve Winnie the pooh magyar nyelvre lefordíthatatlan volt. A névről csak annyit, hogy Winnie a Kanadai Hadsereg Winniepeg ezredének volt a kabal állata. Azaz egy élő medvebocs volt, akit a kanadai hadsereg állatorvos hadnagya Harry Coleburne vásárolt meg 20 dollárért egy vadásztól, és vitt el magával Angliába az Első Világháború idején. De mivel nem akarták a mackót magukkal vinni a lövészárokba, ezért a londoni állatkertben hagyták, ahol a 20-as években Milne és kisfia Christopher Robin (a mesében ő lett Róbert Gida) meglátta, és a kisfiú annyira megkedvelte, hogy az otthoni kis mackóját átkeresztelte Winnie-re. Innen már szépen kezdett bővülni a Százholdas Pagony családja, és a sok plüssállatból kerekedett ki ez a sok generációnak örömet adó mesefolyam 1926-os évben.

 

Milne fia felnőtt korban nagyon nehezen viselte, hogy ilyen ismert személyiség lett a könyvek által, és konkrétan utálta a mesét és a hősöket. A sors fintora, hogy könyvesboltja volt, ahol mindig belefutott Micimackó rajongókba, akik hogy-hogy nem ráismertek :)

Chritopher Robin Milne végül az eredetileg a gyermekkori játékait jelentő mesefigurákat, amelyek az egész történetet ihlették édesapjának, a New Yorki Közkönyvtárnak adományozta. Melyeket a mai napig meg lehet tekinteni a könyvtárhoz tartozó Stephen A. Schwarzman Épületben a Fifth Avenue és 42.-dik utca sarkán. Azt hiszem nem ma indulok, úgyhogy legyen itt egy kép róluk.

Bár sokszor úgy érzem én is a Micimackóban túl sok ma már az üzlet, és nem a gyerekekről és a meséről szól. De ha nincs benne üzlet hozzánk, és másokhoz talán soha nem juthatott volna el.

Kedves Disney! Azért ne legyenek már olyan drágák a Micimackós bögrék, tányérok, ruhák, játékok, stb!

Micimackóról kicsit bővebben: http://kulturport.hu/tart/rcikk/f/0/138862/1

Szólj hozzá!

Címkék: disney micimackó malacka milne winnie


2010.01.17. 21:49 Cukorborsó1

Hóemberek Világnapja Január 18.

Világnapok sorozat Január 18.

Idén január 18.-án egy érdekes világnapot nézünk meg. Ez pedig a hóemberek világnapja. Bizony ilyen is van. Sajnos most lakóhelyem közelében, és gyakorlatilag az egész országban nincs elég hó arra, hogy ehhez a naphoz csatlakozzak :( Ezért csak virtuálisan csatlakozom ehhez az eseményhez.

Miről is szól a Hóemberek Világnapja? Amiben a kitalálóknak igaza van, hogy a hóember a tél egy szeretnivaló szimbóluma. Gyakorlatilag a hóember vagy hó figura építés, ahol csak hó van ott megtörtént. A hóembernek nincs politikai hovatartozása, vagy vallási jelentősége, csak egy mindenki által megépíthető „önarcképnek” is nevezhető funkciója.

Amiről napjainkban egyre több szó esik, az pedig a klímaváltozás. A hóember valahol ennek is a szimbóluma lehet, mivel kis hazánkban egyre kevesebbszer esik hó, és egyre rövidebb ideig marad meg, köszönhetően a globális felmelegedés hatásainak. Hóemberünk is sajnos elolvad hamar.

Ezzel a két dologgal jutunk el a végső konklúzióig. A hóember az önmagát és minket is fenyegető klímaváltozás hírnöke, de ugyanakkor a jókedv és vidámság jelképe is.

Hogy miért is lett január 18 a Hóemberek Világnapja? Gyakorlatilag a kitalálok a Föld északi féltekének téli időjárást szerették volna kihasználni. Hátha ilyenkor még akad itt-ott hó, illetve a 18 önmagában is jó szimbólum, ha egy két hó göbből álló hóembert képzelünk el kezében egy seprűvel.

A világnapot Cornelius Graetz német gyűjtő találta ki. Hogy mit is gyűjt? Hát persze hogy mindenféle hóemberrel kapcsolatos tárgyat. Gyűjteménye már több mint 3000 darabból áll, melyet a Rekordok könyve is 2008 óta elismer, mint a legnagyobb hóember gyűjtemény. Azért ez nem semmi :)

Ha ne adj isten esik egy csepp hó, akkor azért kedves olvasóm te is csatlakozz! Ha máshogy nem is, két hógolyót tolj össze, esetleg két Raffaello golyót toljatok össze fogpiszkálóval. valami szemét és kalapot kell rányomni, és máris részt vettetek a világnapon!

 

 

http://www.worlddayofsnowman.com/

 

Szólj hozzá!

Címkék: világnap hóember január 18 hóemberek


2010.01.17. 15:21 Cukorborsó1

Al Capone megszületett 111 évvel ezelőtt

1899. január 17.

Megszületett a híres gengszter Al Capone

 

 

Pontosan 111 évvel ezelőtt ezen a napon született a híres és hirhedt chicagoi gengszter Al Capone. Vérrel és fegyverrel uralta a város alvilágát. Capone születésnapi partijai elég komoly eseménynek számítottak az akkori alvilágban, sőt a város elöljárói, és "celebek" valamint egyéb helyi méltóságok buliztak vele. A partik hevességéről talán elég annyi, hogy 1926-ban négy emberével elraboltatta az akkor még fiatal Fats Wallert (jazz zongorista), akinek pisztollyal a hátában kellett játszani a Capone vendégeknek. A zongorista csak három nap múlva került elő, borzasztó részegen, borzasztó fáradtan, és borzasztóan megfizetve. A vendégek és Capone jóvoltából több ezer dollárral a zsebében jutott haza.

Capone a 30-as években, mikor a világválság már komoly gondokat jelentett a mindennapi amerikaiknak, a munkanélkülieknek nyitott egy ingyenkonyhát is.

 

Mint minden rendes amerikai eljárt Baseball meccsekre, ahol az első sorban a fiának aláírt labdákat is tudott szerezni :)

Capone golyóálló zöld fekete 1928-as évjáratú Cadillac-je, amely történetesen tökéletesen hasonlított a chicagói rendőrségi kocsikra 1942-ben még Roosevelt elnököt is szállította. Mivel egy szövetségi törvény előírta, hogy nem költhettek 750.000 dollárnál többet kocsira, így a Pearl Harbour-i támadást követően azonnal kellett egy golyóálló kocsi, és törvényt módosítani kicsit hosszadalmas, ezért a kincstár tulajdonában lévő Capone kocsit gyorsan az elnök fenek alá tolták.

2010-ben ezen a napon az http://www.caponefanclub.com/ üzemeltető Richard Larsen Chicagotól északra Wheeling-i Executive Plaza Hotelben megtartja az új idők buliját. Mindenkit korabeli öltözetben várnak. Itt minden a régi gengszterrel kapcsolatos szórakoztató esemény lesz. Capone hasonmás verseny, legjobban öltözött gengszter, és Capone kviz, amelynek nyertese egy 50$-os kupont kap Michael Salerno's pizzériájába. Mindez elérhető már 25$ befizetésével. Jobb ha sietünk, mert jövőre biztosan több lesz a belépő, ha a komoly gengszterek is rákapnak! 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: születésnap maffia al capone gengszter